Кендюх варений з начинкою
Свинячий шлунок очищають і промивають у теплій воді. Від свинячої голови відокремлюють м`ясо, дрібно його нарізають, додають меленого перцю, дрібно посіченого часнику і солі. Все добре змішують, начиняють свинячий шлунок, кладуть в гарячу воду і варять 3 години. Зварений шлунок кладуть у холодне місце під невеликий гніт для остигання. Подають тільки в холодному вигляді.
Вареники з м`ясом
М`ясо відокремлюють від кісток, нарізають дрібними шматочками і тушкують до готовності з невеликою кількістю води (на 1 кг м`яса - 1 склянка води). Готове м`ясо пропускають через м`ясорубку, змішують з дрібно посіченую цибулею, сіллю і перцем, добре вимішують і роблять вареники. Готові вареники подають гарячими і поливають розігрітим вершковим маслом.
Квас Броварський
Змішують 12 літрів кіп`ятку з 1,5 літрами пива, кладуть в цю суміш 600 г цукру, 200 г ізюму, сік з одного лимона і цедру з половини лимона, накривають товстою тканиною і залишають так стояти на 4 години. В охолоджену рідену 25 г дріжджів і ставлять її в тепле місце. Коли квас забродить і зверху вкриється піною, його проціджують через марлю, розливають в пляшки, кладуть в кожну по 3 ізюминки, закупорюють пробками і зав`язують шпагатом. Коли в пляшках з`явиться піна їх виносять в холодне місце. Через добу квас можна пити.
Мед Межигірський
Беруть 6 літрів води, 1,5 кг меду, 1 яєчний білок, добре все перемішують і варять на легкому вогні протягом години. Під час варіння в мед додають по 0,5 імбиру, мускатного горіху, кориці і 2 гвоздики. Коли увариться четверта частина меду і спливуть наверх покладені в нього спеції, а сам мед стане прозорим, його знімають з вогню і охолоджують. Після цього мед проціджують в барило, додають в нього столову ложку свіжих пивних дріжджів, накривають товстою тканиною і ставлять в тепле місце для бродіння. Коли мед перебродить, барило міцно забивають, виносять в холодне місце і тримають там 7 місяців, а потім розливають в пляшки, закупорюють пробками і зберігають в холодному місці.
СІЧЕНЕКИ ПОЛТАВСЬКІ
700 г яловичини, 50 г сала, 2 столові ложки сухарів, 2-3 зубків часнику, 2 ст. ложки води, 2 ст. ложки смальцю, чорний перць за смаком.
Підготовлене м'ясо січуть ножем або пропускають через м'ясорубку, додають дрібно посіченого сала й часнику, меленого перцю і все добре перемішують, підливаючи потроху води для надання січеникам соковитості.З цього м'ясного фаршу виробляють січеники (по 2 шт. на порцію), обкачують у сухарях і смажать до готовності. На гарнір прийнято подавати варену картоплю.
|